• Blog Stats

    • 11,462 hits

Rendang Daging

Bahan-Bahan

600 g. daging lembu tanpa minyak
2 g. (2 keping) asam keping
25 g. (3 sudu besar) minyak sayuran
200 ml. (1 cawan) air
20 g. (4 helai) daun kunyit, dihiris halus
1 sudu teh garam
75 g. (½ cawan) isi kelapa untuk dibuat kerisik
2 cawan susu rendah lemak
Bahan-Bahan Untuk Digiling:
200 g. (20 biji) bawang merah
25 g. (5 sm.) halia
25 g. (5 sm.) lengkuas
2 batang serai
10 g. (10 tangkai) cili kering tanpa biji
20 g. (4 ulas) bawang putih

Bahan Hiasan:
2 helai daun salad
2 biji tomato, dihiris

Cara Membuat

• Panaskan minyak dan masukkan bahan yang telah digiling.

• Bila garing, masukkan air dan biarkan mendidih.
• Masukkan asam keping dan diikuti dengan susu rendah lemak.
• Masukkan kerisik dan kacau sampai kering.
• Masukkan daun kunyit, garam dan gula.
• Hiaskan dengan daun salad dan tomato. Hidang
kan.

Rendang Daging

Tinggalkan Balasan

Isikan data di bawah atau klik salah satu ikon untuk log in:

Logo WordPress.com

You are commenting using your WordPress.com account. Logout / Ubah )

Gambar Twitter

You are commenting using your Twitter account. Logout / Ubah )

Foto Facebook

You are commenting using your Facebook account. Logout / Ubah )

Foto Google+

You are commenting using your Google+ account. Logout / Ubah )

Connecting to %s

%d blogger menyukai ini: